ABVV-correctie op RVA-cijfers oktober: geen daling, maar stijging werkloosheid!

ABVV-correctie op RVA-cijfers oktober: geen daling, maar stijging werkloosheid!

 

Het ABVV corrigeert maandelijks de cijfers die de RVA publiceert m.b.t. de evolutie van de werkloosheid.

 

Het is niet omdat er 30.121 personen met een inschakelingsuitkering in de periode januari-oktober werden uitgesloten - en dat aantal neemt elke maand nog toe - dat zij niet zouden moeten meegeteld worden bij de werkzoekenden. Het is immers niet omdat deze mensen uit de werkloosheidsverzekering gegooid werden, dat ze niet meer werkloos zijn.

 

Bovendien hebben 5.244 jongeren van 25 jaar of ouder wiens beroepsinschakelingstijd eindigde, sinds augustus geen recht op een inschakelingsuitkering. En sinds 1 september komen daar nog 3.140 schoolverlaters bij die jonger zijn dan 21 jaar en geen diploma hoger secundair hebben.

 

Dit betekent dat de werkloosheid op jaarbasis niet gedaald is met 30.173, maar integendeel gestegen is met 8.332 eenheden.

 

En we tellen daar dan nog niet de werkzoekenden bij die gesanctioneerd of uitgesloten werden in het kader van de verstrengde (actieve of passieve) beschikbaarheid. Dat zijn er maar liefst 19.867 in de eerste helft van 2015.

 

Terwijl ongeveer 600.000 mensen zonder werk zitten, wordt de jacht op werkzoekenden opgevoerd. Zonder dat er concrete maatregelen worden genomen om meer kwaliteitsvolle en duurzame banen te creƫren. Integendeel: ouders en grootouders kunnen niet met SWT (brugpensioen) en moeten langer werken, terwijl hun kinderen en kleinkinderen geen werk vinden en op de koop toe ook nog zonder inkomen gezet worden.

 

Het ABVV blijft het herhalen: de overheid moet geen jacht maken op werklozen, maar de werkloosheid aanpakken.